Arayüz ve Arabirim geliştiricileri arasındaki kavga

Bu konuda tüm arabirimcilerin canı yanmıştır, bende bu yarayı iyileştirmek amaçlı birşeyler yazmayı düşündüm.

Günümüz Türkiyesinde freelance / tam zamanlı çalışan Arabirim geliştiricilerinin değeri bilinmiyor. Bizim işimizi “al işte sana resim kes parçala” diye düşünüyorlar, tasarımcıların yaptığı hatalarım css’ciye biçiyorlar vs vs vs.

Arkadaşlar Arabirim geliştiriciliği göründüğü gibi kolay değil aksine çok zor bir iştir.

Tasarımcıdan psd’leri alırsın bi bakarsın ki tasarımcı görselliğe önem verirken layer’lara hiç önem vermemiş biri en üste biri en altta, hiç grup yok,  neyin nerde olduğu belli değil, bu sorunu  PhotoShop daki Auto select ile çözersin büyük bir iştahla işe girişirsin bi bakarsrın ki anlamsız yerlerden gelen anlamsız devasa resimler, sanki web tasarım değil afiş çalışması yapmış mübarek, her neyse deyip resimi optimizeli bir şekilde CTRL + ALT + SHİFT + S tuşuna basıp o resmin png24, jpg60 kalite, jpg 90 kalite, jpg 50 kalite, gif  resmin göz önünde durup durmadığını düşünerek kalitesini ona göre ayarlarsın ve bu sorunuda aşarsın. Bu işlem sadece bir resmi nasıl en az boyutlu siteye koyarım diye yaptığımız çalışmaydı.

Sonra gireriz ust kısma logo ve menuler, logo genelde resim olur ve yan menuye bi bakarız pc’lerde olmayan değişik bir font (pekala bunda da sorun yok) yaparız font-face‘imizi oluştururuz menumuzu ve sonra orta kısma geçeriz.Bir bakarız orta kısımdaki başlıklarda bir başka font daha var ( genelde ust kısımda kullandığımız fontun bold’udur) oha dersiniz 2 farklı font olurmu ama bilmezsiniz ki bir alt kısımda daha farklı bir font daha kulandığını 🙂 Tasarımcılık bu işte!

Fontların revizesini istersiniz tasarımcıya psd’leri geri dönderip şunları düzelt gönder deriz ama tasarımcı yapar yapmaz bilemeyiz ki yapsada 4 font’dan 2 font’a düşürür 🙂 Sonra ufak çaplı slogan’lara bakarız hepsinde tet-shadow verilmiş, sanki tasarımcı eski tarayıcıların bu özelliği desteklemediğini bilmiyor!

Buradaki site büyüklüğü müşterinin problemidir ama ben bir arabirimciysem en ufak optimizeye dikkat etmeliyim ve fazladan yük olacak şeyler hep canımı sıkmalı!

Arayüz’cü arkadaşlara çok yüklenmeden diğer umursamadan, geçiştirmek amaçlı yaptığı hatalardan bahsedeyim.

Yazıların puntosunu CTRL + T ile büyütür, rengini opacity ile belirler, hiç bir butonun hover’ini vermez. Sonrada derlerki biz çok zor şartlar altında çalışıyoruz,

Ya gidin Allah aşkına!

Birde olaya maddi açıdan bakarsak,

Tasarımcı 3 sayfalık bir tasarımı 1-2 gunde 1000 liraya yapar, müşteri derki bu çocuk çok iyi çalışıyor hakediyor, sonra müşteri css’cilerle konuştuğunda ana sayfaya 200 lira deyince “oha amk alt tarafı css döküyorsun piyasada 50-25 liraya css döken var sen neyin kafasını yaşıyorsun ” der.  Bilmez ki Aycan kardeşi html/css/js kodlarını dökümante bir şekilde yazıyor, bilmez ki o yaptığı css’i Windows ve Mac firefox,opera,safari,chrome,ie7,ie8,ie9 da kontrol ediyor. İşin temiz olması için kafasını dinlendirerek bu işi 3 gunde yapıyor margin ve padding değerleri verirken yazıların line-height değerinide işin içine katıyor ve margin-padding değerlerini ona göre veriyor. Kısacası tasarımcı 1 günde 1000 Tl kazanırken, sen o işi temiz olsun diye 2-3 gunde yaparsın ve 300-500 arası birşey alırsın.

Sonra piyasada ağlayanlar tasarımcı olur.

Bu yazıyı yazma amacım “Arabirim” sektörü kolay bir sektör değildir, bunu işini iyi yapan arabirimciler bilir. Lütfen Arabirim sektöründeki arkadaşlar birbirlerine destek çıksın bizler insanların 50 kuruş verip işi yaptırdığı adamlar değiliz, bir sitenin css’de sorunlar varsa o site benim gözümde beş para etmez bunu müşterilerimize anlatalım ki bize önem versinler.

 

“Öğretmene şiddete hayır”

“Doktora şiddete hayır”

“Arabirimciye şiddete hayır”

“Arayüzcüye şiddete EVET

 

“Arayüz ve Arabirim geliştiricileri arasındaki kavga” üzerine 13 yorum

  1. Süper bir dert yanma/açıklama olmuş. Herkesin yaşadığı sıkıntılar asıl sinir bozucu olan “oha amk alt tarafı css döküyorsun piyasada 50-25 liraya css döken var sen neyin kafasını yaşıyorsun ” bu kısım o işten soğuyorum şahsen.

  2. İyiki “Auto select” ve “Convert Smart Object” diye özellikler var photoshopta… Onarsız iş çekilmez hale geliyor…

  3. Kesinlikle haklısın, gerçekten piyasada bu iş pek ciddiye alınmıyor. Yazıda’da dediğin gibi bilmezler aslında o tasarımlara biz hayat veriyoruz. Çok iyi bir yazı olmuş tekrar teşekkür ediyorum.

  4. Arkadaşım, kesinlikle bizim iş hayatımızı anlatmışsın 🙂 Kim nerden bilsin aslında en zor işin arabirim geliştirmek , her türlü soruna illaki vardır diyerek bir çözüm aramak olduğunu..

  5. Aycan, çok keyifli bir yazı kaleme almışsın. Aslına bakarsan web sektöründe bir çok birim arasında bu sorun var. Nasıl çözülür bilemem ama acil bir şekilde çözüme kavuşturulması gerek.

  6. Zaten şu gelişen günümüzde tasarımcı ve css ci diye ayrım yapmak çok yanlış Sektör artık Tasarımcı – CSS birleşmesi ile devam ediyor… Yani tasarımcı adam CSS bilmek zorunda… CSS’cide tasarım bilirse hiç fena olmaz kendine çok şey katmış olur…

    1. Piyasa ihtiyaçları doğrultusunda insanları sömürüyor, bence tasarım ile css farklı dallar, bir kişi ya kaliteli css yazar yada kaliteli tasarım, ikisini ayn ı kalitede yapamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir